Plan ook tijd in om even niet op je top te presteren

Je hoofd loopt over, je hebt nog een paar taken op je lijstje staan die echt af moeten, maar vandaag gaat dat niet lukken. Je wil ook de hond nog uitlaten al is dat meer een excuus om even weg te zijn van je bureau. Het staren naar je laptop, wetende dat je het vandaag niet op papier krijgt is enorm frustrerend. Toch ben je koppig en ga je door met werken.

Wat zou er gebeuren als je nu wel zou stoppen? Als je nu de tijd neemt om naar buiten te gaan, de hond meeneemt en je aandacht daarop focust in plaats van op de taken die op je liggen te wachten?

Kun je dat?

Veel tijd kwijt aan een kleine klus

Al snel stop je weer, want de letters dansen over het papier. Dan maar die actielijst van de vergadering van vanmorgen doorlopen en kijken wat er open staat voor jou. Dat heeft geen haast, want pas over 2 weken is het volgend overleg. Toch wil je nu iets doen, je voelt je onrustig en moe tegelijk. Dan maar weer naar je inbox om wat mails te beantwoorden.

Je doet bijna een uur over een reactie van een paar zinnen en baalt stevig dat je niet lekker naar buiten bent gegaan met de hond. Waarom eigenlijk niet? Waarom leg je een zware druk op jezelf om vandaag nog te presteren?

Hoe kan het ook anders?

Een week later heb je een vergelijkbare middag. Na een drukke ochtend liggen er nu nog 2 klussen die al langer zijn blijven liggen. Je zou er nu aan kunnen gaan werken, maar je hebt hoofdpijn en wil eigenlijk even rustig gaan wandelen buiten. Frisse lucht zal je hoofd opklaren.

Je besluit het anders te doen dan vorige week en gaat nu wel naar buiten. Na een rondje buiten lopen voel je dat je hoofd lichter wordt. Het is ineens wel oké om de taken tot morgen te laten liggen. Het is nu wel ok om naar je lichaam te luisteren en een rustige wandeling te maken.

De volgende ochtend zit je met een verse kop koffie aan het werk en alles gaat vlot en makkelijk. Je bent zo snel klaar met de klussen die er nog lagen, dat je extra tijd over hebt om een collega te helpen. Je bent blij dat je nu de taken anders verdeeld hebt over je werkdagen. Het is nu veel makkelijker gegaan en je hebt energie over.

Waar kun jij een andere keuze maken?

Waar kun jij in je werk kiezen voor een pauze of een klus uitstellen die op een ander moment veel makkelijker gaat? Wanneer je een planning maakt van je taken en weet wanneer iets af moet zijn, kun je ook een keer iets laten liggen.

Een belangrijk telefoontje, hoofdpijn of gewoon lekker weer om naar buiten te gaan zijn dan niet langer een obstakel in je werk. Je hebt er de ruimte voor. Je hebt de ruimte om je werk anders in te delen, zodat je meer energie hebt en het werk ook beter gaat.

Dit is een verandering van werken die je meestal niet in één week kunt doorvoeren maar je kunt vandaag wel al beginnen met een eerste stap: Plannen van je taken.

Plannen van je taken

Maak prioriteiten van de taken en projecten die je hebt en plan deze in, in je agenda. Let hierbij op dat je niet te strak op de deadline plant, zodat er nog ruimte is voor onverwachte zaken. Zo hoef je minder stress te voelen bij de obstakels van iedere dag.

Bovendien kun je zo beter overzicht houden over welke taken bij jou liggen en waar je andere collega’s helpt bijvoorbeeld. Je weet waar je tijd en energie naartoe gaan en dat kan je helpen om meer rust te ervaren in je werkdag.