Jouw collega neemt haar privéleven mee naar de werkvloer, mag dat?

Je hebt een leuk team van collega’s waar jij als leidinggevende een goede samenwerking mee hebt opgebouwd. Een aantal mensen zaten er al toen jij hier werd aangesteld en intussen heb je ook zelf iemand aangenomen. De groep is divers, mensen vinden het prettig samenwerken en er is ook ruimte om op je eigen taken te focussen.

Helaas is er na de zomervakantie iets verandert bij één van de collega’s, je merkt dat zij meer kortaf is naar anderen toe. Eerst was het nog alleen naar haar directe collega, daar heb je met hen beiden over gesproken en dat leek opgelost te zijn. Helaas, van de week ontving je een email met daarin een klacht van een client. Dit kan zo niet langer, je gaat opnieuw met haar in gesprek. Je wil graag weten wat er speelt en hoe je dit met jouw collega kan oplossen. Je hebt wat notities gemaakt, haar functioneringsgesprekken er nog eens bij gepakt. Maar je kunt eigenlijk niets vinden waaruit blijkt dat zij haar werk niet leuk zou vinden of een te kleine uitdaging, ze is altijd een leuke en gedreven werknemer geweest.

Vol goede moed om dit op te lossen pak je een kop koffie en loop je naar de vergaderruimte waar jullie samen met een collega van HR gaan zitten. Na wat gebabbel vraag je haar hoe zij nu zelf vindt dat het gaat. Je legt uit dat je een klacht hebt ontvangen en dat het jou en ook andere collega’s is opgevallen dat zij zich anders gedraagt.

De collega stort volledig in en begint te huilen. De HR collega pakt een doos zakdoeken en kijkt een beetje geschrokken naar jou, dit had zij niet zien aankomen. Samen wachten jullie tot de collega weer tot zichzelf is gekomen. Je collega steekt van wal met een verhaal over haar echtscheiding dit jaar. Haar man is vreemd gegaan en haar zoon kiest de kant van zijn vader. Alles is nu vreselijk zwaar en ze heeft een fout gemaakt. Daar zou ze niet voor gestraft moeten worden.

Je legt uit dat dit gesprek geen straf is, maar dat je graag wil kijken hoe het voor haar, de collega’s en zeker ook de klanten goed kan blijven gaan op het werk. Wil ze misschien wat tijd vrijaf om bij te komen? De HR medewerker voegt hieraan toe dat ze vrije dagen mag opnemen, maar dat als ze onbetaald verlof wil, dat ook een optie is. Het lijkt allemaal heel gemoedelijk, maar dan schiet de collega ineens op en wordt heel boos.

Het gesprek krijgt een andere wending, de eerst zo verdrietige collega haalt uit naar jou als manager en naar de HR collega dat zij er niets aan kan doen. Dat zij het slachtoffer is van de capriolen van haar echtgenoot en dat er meer begrip zou mogen zijn. Ze is erg boos en stormt het kantoor uit. Jullie kijken elkaar verbaasd aan en je vraagt aan de collega van HR of dit vaker voorkomt.

“Zij neemt problemen van thuis mee naar het werk, daar kunnen we haar mee helpen door erover te praten en door haar wat ruimte te geven. We kunnen haar scheiding niet overnemen, of het probleem oplossen. Het kan wel heel vervelend worden wanneer zij zich ziek meldt, we moeten het afwachten.” Je blijft als leidinggevende verbijsterd achter. Je wilde deze collega niet kwijtraken, je wilde vragen wat er speelt en je wil kijken of jullie er samen iets aan kunnen doen.

Twee maanden later heeft de collega zich al vaak ziek gemeld, steeds met andere klachten en het probleem breidt zich verder uit. Een andere collega neemt haar zwangerschapsverlof en het werk stapelt zich op. Hoe moet dit nu verder? Je zit met de handen in het haar. Je merkt dat je geen grip krijgt op die collega die haar privé situatie zo hevig vond, dat zij haar werk niet meer kon uitvoeren. Je baalt ervan dat je niet eerder kon ingrijpen en met haar in gesprek kon blijven. Ze was goed in haar werk, maar zit nu thuis en het lijkt nog veel langer te gaan duren.

In deze situatie kan ik als stress & burn-out coach met je meedenken en acties opzetten om jou en deze collega te helpen. Dat is een proces dat veel tijd kost, want helaas is er geen quick fix. Natuurlijk wil je al veel eerder met elkaar in gesprek gaan voor een oplossing, voordat de emoties zo hoog oplopen dat je collega zich ziek meldt en niet meer kan werken.

Ga nu met mij in gesprek om te zien welke preventieve training, maatregelen of advies ik met jou en je team kan delen. Zo ben je als team beter voorbereid op tegenslag en kun je hier samen doorheen komen. Ook als het een privé situatie betreft, waardoor iemand het werk tijdelijk niet meer volledig aan kan. Ik werk als preventie en stress & burn-out coach met jou samen om erger te voorkomen. Laten we samen gaan voor een werkplek met communicatie en werkgeluk.